• SPOLINT
 • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
 • Športna poteza

  Športna poteza je priznanje za fair play ravnanje športnika. Je tisti športni dogodek, kjer bi lahko akter ravnal drugače, vendar se je zavestno in ne načrtovano odločil, da bo sledil moralnim vrednotam. Športno potezo lahko predlaga vsak, od aktivnih udeležencev športno – rekreativnih prireditev, šolskega športa, vrhunskega športa, do novinarjev in ostalih ljubiteljev športa – gledalci, navijači, starši itd.


  DOBITNIKI PRIZNANJ Športna poteza 2013

  Športna poteza meseca maja 

  Iztok Žižek, Danilo Slavko Emberšič, Roman Tamše; nogomet ŠŠT

  Športna poteza meseca junija

  Blaž Šircelj; maraton Franja


  Projekt Športna poteza se osredotoča na pozitivne zglede v športu in vključuje vse segmente športne prakse v okviru osnovnošolskega in srednješolskega izobraževanja, vrhunskega, profesionalnega in rekreativnega športa ter športa invalidov. Vseslovenska akcija poteka vse leto s podelitvami mesečnih in letnega priznanja.

  Športna poteza z izpostavitvijo oseb, ki v praksi udejanjajo športne vrednote fair playa, pozornost širše javnosti usmerja k pozitivnim in posnemanja vrednim dogodkom. Športno in civilno sfero mobilizira k prepoznavanju moralne narave in pozitivnemu doživetju športa, ter kot taka predstavlja vrednostno ravnotežje med tekmovalnim dosežkom in ohranjanjem športnega duha.

  V okviru projekta vsak mesec poteka novinarska konferenca, ki javno predstavi zmagovalca posamezne kategorije in njegovo zgodbo. Poročilo z novinarske konference je objavljeno v tiskanih in elektronskih medijih, na radiu Val 202 je izveden intervju z akterjem Športne poteze. Člani Društva športnih novinarjev Slovenije izmed ožjih nominirancev, ki jih ob koncu leta izbere komisija za fair play pri Slovenski olimpijski akademiji, nagrado Športna poteza leta podelijo na prireditvi Športnik leta. Zmagovalna poteza gre nadalje tudi v nominacijo za mednarodno potezo leta, kar je leta 2004 uspelo spidvejistu Mateju Žagarju z njegovo nesebično pomočjo sotekmovalcu in nasprotniku in v letu 2006 plavalcu Emilu Tahiroviču in njegovemu trenerju Roniju Pikcu z razkritjem primera plavalca, ki je kršil pravila plavanja.

  Komisijo za izbor Športne poteze sestavljajo: telovadec Aljaž Pegan, bivša atletinja Britta Bilač, nekdanji košarkaš Dušan Hauptman, nekdanja rokometašica Deja Ivanovič, novinar Radia Slovenija Val 202 Igor Tominec, član Slovenske olimpijske akademije Jože Pogačnik ter strokovnjaka na področju etike športa dr. Milan Hosta in dr. Stanislav Pinter.