• SPOLINT
 • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
 • Fair play protokol

  V fair play protokolu sodelujejo vsi akterji tekme – igralci, trenerji, sodnik in gledalci. Protokol vse udeležence dogodka zavezuje, da s svojim obnašanjem prispevajo k dobremu razpoloženju in ugledu športnega dogodka.

  Projekt poteka že od leta 2003 v sodelovanju z različnimi klubi, zvezami in šolami. Protokol se izvaja na polfinalnih in finalnih tekmovanjih osnovnih in srednjih šol in na potek šolskega tekmovanja vpliva v smislu pristopanja k dejavnosti in poudarjanja vrednosti medsebojnih odnosov. Sam protokol in spremljajoči pedagoško didaktični vložki, kot so častna športna, modri karton, športna poteza in Sportikus, športno tekmovanje otrok in mladine ločijo od običajnega športnega tekmovanja.

  Z letom 2009 se je fair play protokol razširil izven šolskih športnih igrišč, na tekme prve slovenske nogometne lige, lige prvakov v odbojki, državnega in mednarodnega tekmovanja v hokeju na ledu, smučarske skoke v Planici, dogodke Mini olimpiade in Olimpijskih tekov, tekmovanja oseb s posebnimi potrebami ter ostale športe dogodke.

  Potek protokola:

  Na protokolu športniki, sodniki, organizatorji, pedagogi in trenerji s prisego  ČASTNA ŠPORTNA (častna športna prisega) obljubijo pošteno borbo in pravično sojenje. Ob zvokih slovenske fair play himne (skladba Adija Smolarja Ne pozabi na fair play) in v spremstvu igralcev vseh ekip, izbrana šesterica prinese na igrišče Sportikus fair play zastavo, s čimer se na nevsiljiv način širi ideja fair playa, strpnosti in multikulturnosti. Ostali tekmovalci razvijejo transparent Fair play vodi naprej, Stop diskriminaciji ali druga tematska sporočila, s katerim želi organizator obarvati sporočilnost dogodka.